Geplaatst op

Ervaringen met de Risicospiegel, visuele tool voor LVB-cliënten in de reclassering

reclassering risicospiegel lvb cliënten

Steeds meer reclasseringswerkers werken inmiddels met de kaartset van de Risicospiegel, de eerste druk was binnen drie maanden uitverkocht! Zij ervaren hoe deze nieuwe tool voor LVB-cliënten helpt bij het inzichtelijk maken van de situatie op de verschillende leefgebieden.  Niet alleen bij LVB-cliënten, ook bij andere doelgroepen bijkt deze praktische kaartset goede resultaten op te leveren.

Ervaringen met de Risicospiegel van reclasseringsmedewerker Annette*

‘De cliënt waarbij ik de Risicospiegel heb ingezet heeft geen verstandelijke beperking, maar is wel heel chaotisch, warrig en vergeetachtig. Zowel tijdens onze gesprekken, als in de invulling van zijn leven. Daarom besloot ik het gewoon eens met de Risicospiegel te proberen, aldus Annette. ‘Ik heb de Risicospiegel tijdens ons vierde gesprek op tafel gelegd, zonder dit van tevoren met hem te bespreken. Ik heb uitgelegd dat wij als reclassering veel verschillende methoden gebruiken om gesprekken te voeren en dat de Risicospiegel één van die methoden is. Voor mij was dit de eerste keer dat ik de tool gebruikte, maar ik heb natuurlijk gedaan alsof we dit al járen doen.’

Visuele tools worden niet als kinderachtig ervaren

‘Ik had het niet direct verwacht, maar de cliënt nam de Risicospiegel enorm serieus. Hij ging er helemaal in op. In het begin moest hij wel even kijken wat het allemaal was, maar hij vond het heel verhelderend en niet kinderachtig. Soms hadden we discussies over de vraag of een kaartje oranje of groen moest zijn. Dat leverde goede en rake gespreksonderwerpen op. Als ik hem vroeg waarom hij iets ‘groen’ vond, dan legde hij dat uit, maar als ik vervolgens beargumenteerde waarom ik het ‘oranje’ vond, dan kon hij dat ook begrijpen. Soms werden we het niet eens, dan legden we zowel een groen als een oranje kaartje neer. Hij vond het fijn om ook zijn eigen mening te mogen hebben.’

Goede methodiek bij het toezichtplan

‘Ik heb de uitkomsten van de Risicospiegel gebruikt als basis voor het opstellen van het toezichtplan. De rode leefgebieden hebben prioriteit gekregen en de oranje leefgebieden heb ik ook besproken. Als je aan een cliënt vraagt: ‘wat zijn je doelen?’, dan komt er niet zoveel uit, of dan krijg je standaard antwoorden. Maar als je die vraagt stelt met de Risicospiegel erbij, dan komen er heel gerichte doelen uit.’

‘Het was heel bijzonder om te zien hoe de Risicospiegel de ogen van de cliënt echt geopend heeft. Het heeft me laten zien hoe het uitbeelden van dingen echt verhelderend kan werken, veel meer dan dat ik me kon voorstellen. De cliënt heeft een foto gemaakt van het eindresultaat en heeft aangegeven dat hij er nog regelmatig naar kijkt. Ik ga de Risicospiegel absoluut vaker gebruiken en wil het mijn collega’s ook zeker aanbevelen!’

Door Elles Verheijen, SVG

*Naam is aangepast wegens privacy-overwegingen

Bekijk hier de video over de Risicospiegel:

 

Gerelateerd product:

Toolbox Jeugdreclassering voor LVB jongeren